De första biograferna

Biografen föddes på 1800 talet.

1895 patenterar bröderna Lumière Kinematografen, skapad av Léon Bouly. I samband med detta görs den första filmvisningen inför publik. Intresset gör att bröderna satsar allt och spenderar hela följande året på att främja den nya uppfinningen.

Med hjälp av William Kennedy Laurie Dickson, utvecklade Thomas Edison kinetoskopet 1891. Det är början på den animerade projektionen. Kinetoskopet är ett trädskåp som gör det möjligt för åskådaren att se filmerna individuellt. Men det är 2 år senare, 1893, som Edison öppnar kineskopsalonger, som är biografens föregångare.

Tack vare praxinoskopet uppfunnet av Émile Reynaud 1877, som är en optisk leksak, kommer den första tecknade filmen i historien, med titeln ”Pauvre Pierrot (Stackars Pierrot)” som släpps 1892.

De första filmerna

– 1895 visas Lumière brödernas första film med titeln ”La sortie de l’usine Lumière à Lyon” (Utgången från Lumières fabriken i Lyon).

– 1902 gjorde den franska regissören Georges Meliès den första fiktionsfilmen som varar 14 minuter. Filmen hette ”Le voyage dans la lune” eller Resan till månen, och blir en succé och är även idag väldigt känd, främst för scenen då rymdraketen träffar månens öga.

– 1906 gör australienaren Charles Tait filmen ”The story of the Kelly gang” som är den första långfilmen, och varar mer än en timme.

Redan 1908 blir filmen en konst och burlesk är den första genren inom film.

Färgfilmen introducerades 1932, tack vare Herbert Kalmus, en kamera för filminspelning i färg kallad technicolor trichrome kameran.

Från stumfilm till ljudfilm

1927 var det de första ljud- och musikfilmernas tur att dyka upp. Det är en enorm framgång för Warner bröderna som producenter.

Den första ljudfilmen hette ”The jazz singer” av Alan Crosland. Redan i slutet av samma år (Oktober 1929) kom de första svenska och franska ljudfilmerna. Konstgjorda Svensson spelades in i Filmstudion i Råsunda och hade premiär den 14 oktober. Den första franska filmen var ”les 3 masques” (De 3 maskerna) som spelades in i London och släpptes på bio den 31 oktober.

…och färgfilm

Den första franska färgfilmen ”Des arbres et des fleurs” (träd och blommor) gjordes 1932 tack vare Kalmus och hans kamera som gjorde det möjligt att filma i färg. Den första svenska färgfilmen ”Lappblod” kom ut 1948.

På 1950 talet skapades 3D biografen i USA.

Dolbyfilm

1965 uppfanns Dolby ljudet Ray Dolby och senare året därpå släppte han den första enheten som minskar bruset: Dolby NR-A2. Det användes först i professionella musikstudior, som senare används i biografer. Den första filmen med Dolby är A Clockwork Orange som släpps 1971.

1976 är stereodolbyns år.

Två av de första regissörerna som använder tekniken i sina filmer var Francis Ford Coppola med “Apocalypse Now” och George Lucas med “StarWars”.

Det är från och med år 2005 som den digitala tekniken blir allmänt använd i biografer världen över.