Redan 1922 visades den allra först 3D-filmen i USA som hette The Power of Love och var ett stumfilmsdrama. Då hade man de klassiska 3D-glasögonen i papper med de klassiska röda och cyanfärgade anaglyfglasen. 3D-filmer visades allt mer på biografer men glasögonen kunde ibland ge upphov till huvudvärk och trötta ögon. Med dagens banbrytande teknik, har man nu mycket mer skonsamma glasögon och filmer som verkligen skapar 3D-känsla.

 

Banbrytande ny teknik får filmer att blir levande

Med ny banbrytande 3D- teknik blev biograferna förändrade för all framtid i Sverige. Storfilmen Avatar, med ny 3D teknik, blev en storhit och glasögonen var nu i en helt annan teknik än de med röd-gröna glas som skapade huvudvärk. Företaget SF bio storsatsade år 2009 på 3D och betalade runt en miljon kronor för utrustningen på varje biosalong runtom i landet. Tekniken och utrustningen kommer från USA och heter RealD Cinema. Det finns mycket intressanta tekniska fakta som förklarar en 3D-bio fungerar och hur de nya glasögonen inte längre behöver rött och grönt glas. Efterfrågan på 3D-filmer ökade och tekniken har gjor att filmerna blir fantastiskt verklighetstrogna att se på! Några andra populära filmer som strax därefter kom ut i 3D på biograferna var Resan till jordens mitt, Coraline och spegelns hemlighet, Ice Age 3 , G-Force eller till exempel Monsters vs Aliens. Tekniken går framåt med stormsteg även inom andra områden och allt mer smarta prylar finns att köpa. Behöver man prisvärd och bra teknik och tekniska reservdelar, kan man shoppa billiga och bra produkter från teknikdelar.se med ett stort utbud att välja på!

3D-film blir till 4D

Den första Avatar-filmen som sändes på biodukarna använde sig fortfarande av glasögon, men ny 3D-teknik behöver inga glasögon och storfilmen Avatar 2 planeras att visas med denna nya teknik på biograferna 2022. Det finns ytterligare en uppgradering av 3D-film och det kallas film som visas i 4D. Faktum är dock att i 4D är det inte tekniken som uppgraderats, utan man tillsätter effekter i salongen som vindar, skakningar eller dimeffekter, allt för en mer realistisk upplevelse av en 3D-film. Det finns ett fåtal biosalonger som än så länge använder sig av 4D och tanken är att de fysiska effekterna ska förstärka bioupplevelsen av 3D-filmen. Dessa unika 4DX-biografer hade premiär 2018 i Sverige och idag finns denna typ av biografer i Uppsala och Malmö. Tekniken gör att vi kan förvänta oss riktigt spännande filmupplevelser även i hemma i soffan och det finns redan så kallad 3D-TV, men produktionen minskar och tillverkarna satsar istället mer på så kallad Ultra-HD med otroligt skarp 4K-upplösning. Film idag går att uppleva med nästan alla sinnen och framtiden får utvisa vilka andra nya spännande nyheter som väntar runt hörnet!