Alla har en historia att berätta och helt ärligt, hur många har inte drömt om att se den spelas upp på vita duken med ens favoritskådespelare i huvudrollerna? Att göra film är en lång process som kan ta flera år men alla filmer börjar med en idé och manuset.

 

Hur skriver man egentligen?

Skriva är svårt. Oavsett hur bra idé du har så kommer det vara svårt att föra över det på papper på ett sätt som är meddragande och förståeligt. Det finns många guider och mallar att förhålla sig till och utgå ifrån. I stora drag är det viktigt att tänka på den dramatiska kurvan, att spänningen byggs upp och att karaktärerna lyckas dra med läsaren in i historien. Försök hitta en bra plats där du kan fokusera på manuset. Kanske har du inte möjligheten att sitta hemma utan skulle behöva hyra ett kontor genom exempelvis https://workaround.io/ för att verkligen få tid till skrivandet. Kanske har du ett fritidshus eller ett favoritcafé där du kan låta kreativiteten flöda.

Hur skriver man för film?

Filmer har sitt eget språk. Det kan låta udda, men att skriva manus för en film är inte samma sak som att skriva en bok eller ens ett teatermanus. I och med att film är ett rörligt medium med stora möjligheter till att spela in en scen i exakt den miljö manusförfattaren tänkt sig så krävs det lite annorlunda skrivande. En roman kan lämna mycket till fantasin. Teater måste förhålla sig till att allt ska göras på samma plats. I film är det få saker som sätter gränser, särskilt sedan CGI slog igenom. Det viktiga att tänka på är att andra än du kommer att spela in scenen. Är det detaljer som är viktiga är det därför extra viktigt att du skriver ut dem så tydligt du bara kan. Var också tydlig med plats, tid på dygnet och om scenen utspelar sig inomhus eller utomhus.