Det finns många som drömmer om att ha sitt egna biorum. Dock finns det flera saker som du måste tänka på, utrymme och kostnaden är de största hindren. Många nöjer sig med att köpa en bekväm soffa och sitta och titta på film i vardagsrummet. Men skulle du vilja bygga ditt egna hemmabiorum finns det en del tips på vad du bör tänka på.

 

Det första är om du har ett ledigt rum du kan bygga om. Börja då med grunderna, som att fixa golven med golvslipning, det kan ge rummet en helt ny känsla. Sedan kan du fokusera på väggarna och se ifall det behöver målas om eller så.

 

Planera så här

 

Första frågan du bör svara på är hur du ska använda rummet. Endast till film eller något mer? Svaret på frågan kommer avgöra hur du ska fortsätta och vad du behöver tänka på. Ett bra tips är att designa ditt rum stegvis. Visst bör du ha slutresultatet i tanken, men när du väl börjar bygga/designa, ta en sak i taget. Börja med grunderna, golvet, taket och väggarna. Tänk efter på om det finns något utrustning som måste monteras. Glöm dessutom inte bort att ljudisolera rummet och se till att det finns bra ventilation. Belysningens placering samt var du vill ha högtalarna är också viktigt att tänka på. Detsamma gäller kablarna. Hur många behöver du och går de att gömma?

Välja hemmabiosystem

Hemmabiosystemet är självklart en av de viktigaste delarna du behöver fundera över. Hur mycket är du redo att spendera på det? Det finns företag som är specialiserade på filmljud vilket kan vara ett bra alternativ. De erbjuder då produkter som är speciellt anpassade för just biorum. Annars kan du klara dig med ”vanliga” högtalare och en projektor som spelar upp filmerna på en bioduk. Vissa väljer att skapa ett tillfälligt biorum med hjälp av just en filmprojektor och ett stort vitt lakan. Det finns flera tips på hur du kan skapa och inreda ett biorum som passar just dig och din familj.

Glöm inte att tänka på akustiken

En god akustik är något som verkligen behövs för att få ett bra hemmabiorum. De viktigaste faktorerna är materialet som används samt rummets mått för rummets konstruktion, exempelvis trä, betong eller gips. Detta ger nämligen grundförutsättningarna som du sedan måste hålla dig till. För att uppnå det bästa resultatet behöver du ofta en del erfarenhet. Det bästa är att anlita någon som har byggt hemmabiorum tidigare. Annars får du helt enkelt prova dig fram för att se vad som fungerar. Det finns egentligen inga rätt eller fel. Du kan ofta anpassa hur akustiken är genom att lägga till eller ta bort olika textiler.