Att titta på film är både underhållande och trevligt i gott sällskap eller för sig själv med något gott snacks. Filmer finns i olika kategorier som komedi, drama, science fiction, action, fantasy, romantik eller thriller. Många filmer har kategorier i en och samma film som till exempel en actionkomedi. Man kan titta på film på bio, i TV-soffan, i mobilen eller på datorn.

 

Filmer inom olika områden

När vi talar om filmer, tänker vi mest på spelfilmer med en spännande handling och som är runt en och en halv timme lång eller mer. Ett av världens mest kända filmimperium finns i Hollywood. Hollywood är en unik symbol för underhållningsbranschen sedan år 1920. Film är något som även förekommer inom reklambranschen och är en stor del av en marknadsföring. Reklamfilm brukar ofta sändas mellan TV-program eller på plattformar som Facebook, Youtube eller andra sociala medier. Man kan även använda sig av filmer inom skolor i utbildande syfte. När man ska förklara något i utbildande syfte eller för information, kan man behöva professionell animerad reklamfilm för en perfekt presentation! Animerade filmer är kommunikativt pedagogiska och man får lättare fram budskapets intentioner. Filmer förr i tiden, utvecklades snabbt och Sverige har en spännande filmhistoria att se tillbaka på. Den första regisserade långfilmen var en stumfilm som skapades av Viktor Sjöström år 1913.

Svenska kända skådespelare i nutid

För att man ska få till en riktigt bra film, krävs det inte bara ett bra manus, man behöver även skickliga skådespelare. I nutid har vi fler riktigt bra skådespelare som har slagit igenom även i Hollywood. Några stora svenska namn i Hollywood är Alexander Skarsgård, Alicia Vikander, Noomi Rapace eller Dolph Lundgren. En av dessa skådespelare som arbetat länge i Hollywood, är begåvade och karismatiska Dolph Lundgren som snabbt blev populär i USA. År 1987 slog han igenom med sin första huvudroll som He-Man – universums härskare.

Fransk film har många gamla traditioner och är känd för att vara både gripande, artistiska och medryckande. Fransk film har och haft haft stort inflytande inom den internationella filmvärlden.

Den allra första filmerna föddes i Frankrike av bröderna Lumière och världens första film visades av bröderna år 1895. Inom den nutida franska filmvärlden, finns det många riktigt bra skådespelare som Gérard Depardieu, Marion Cotillard, Omar Sy och en mängda andra begåvade personer. En skådespelare som varit med länge i filmbranschen, är vackra och unika Catherine Deneuve som är mycket efterfrågad. Catherine är idag 77 år och saktar inte ner sitt tempo. Nyligen i januari 2021 var hon med som modell och lanserade Saint Laurents nya klädkollektion.