För dig som älskar att spela dataspel och att se på film är det ofta kul att få se filmer som är baserade på spelen. Det har gjorts en hel del sådana projekt med mer eller mindre lyckade resultat, och nu är det dags för nästa stora satsning. Efter sin enorma succé har Hollywood fått upp ögonen för det svensktillverkade spelet Minecraft och är nu i färd med att förvandla det till en regelrätt film.

 

Filmen Minecraft är planerad att komma ut 2022. Handlingen är centrerad runt en tonårstjej som tillsammans med sina hjältekompisar ska rädda sin byggblocksliknande värld från bossmonstret Ender Dragon. För dig som redan är familjär med spelet och dess många karaktärer kommer du känna igen en hel del individer. Är du inte det har du gott om tid att stifta bekantskap med spelets figurer. Det finns också massor med kul Minecraft saker som du kan skaffa medan du väntar, som kommer uppskattas av små som stora. Gosedjur, ryggsäckar, kläder, skol- och kontorsmaterial – alla i Minecrafts enkla med geniala design.

Spelfilmer baserade på spel

Filmen om Minecraft kommer med största sannolikhet vara ett enormt påkostat projekt med allt det senaste inom datoranimation. Den är dock långt ifrån den första filmen som grundats i ett videospel. Redan på 80-talet hade Pac Man blivit en TV-serie och den första Hollywoodfilmen kom ut 1993. Den hette Super Mario Bros och var baserad på spelet med samma namn och hade stora skådespelare som Bob Hoskins och Dennis Hopper. En animerad film som även den kom från Mario-spelet hade redan sex år tidigare producerats i Japan men gjorde ingen större succé i västvärlden.

När filmbolag bestämt sig gör att göra filmer baserade på dataspel har det framförallt funnits tre sätt att gå till väga. Antingen har filmen gjorts helt datoranimerad, som i fallet med The Angry Birds Movie, eller som en regelrätt spelfilm i en verklig värld, som Tomb Raider och Assassin’s Creed. Det tredje tillvägagångssättet har varit att blanda riktiga skådespelare med animation, som till exempel Sonic the Hedgehog. Just denna blandning har funnits med sedan filmmediets allra första början med den fantasifulla filmen Resan till månen från 1902, även om det då handlade om modellbygge och animationer för hand.

Succéer och kalkoner

Precis som med alla filmer finns det dataspelsprojekt som både älskats och hatats av publiken. När storbudgetfilmen Prince of Persia kom ut blandade den flera genrer, inklusive den populära sand och sandaler-kategorin som för tittaren till antikens värld. Just den här filmen kritiserades hårt för att dels inte ha varit tillräckligt grundad i originalspelets handling, dels för att producenterna valt vita, bildsköna skådespelare istället för att välkomna mångfald. Filmen gjorde dock box office-succé och hör idag till en av de mest lönsamma projekten. Etta på den listan kommer dock filmen Warcraft som drog in hundratals miljoner dollar och blev populär både bland dem som spelat dataspelet i åratal och dem som aldrig ens provat på det. Hur det kommer gå för Minecraft-filmen återstår att se men allt tyder på att det finns ett enormt intresse band fansen.